ANESTEZIE GENERALA

PENTRU COPII

Anestezia generala si rolul ei in medicina dentara

Anestezia generala in medicina dentara este o noutate la noi in tara. Ea reprezinta inducerea unei stari controlata de inconstienta care relaxeaza pacientul pe toata durata interventii chirurgicale stomatologice. Aceasta sedare se efectueaza de catre un medic anestezist care poate utiliza, in functie de indicatii, diverse substante medicamentoase in doze diferite, individual pentru fiecare pacient.

Cand si cui ii este recomandata anestezia generala?

Indicatiile sunt pentru persoanele cu nevoi speciale, pacientii mai putin cooperanti sau cu frica de dentist. De asemenea, anestezia generala este recomandata si in cazul copiilor anxiosi sau supusi unor interventii stomatologice de lunga durata, de genul inserarii unui numar mare de implante, extractii multiple etc.

Cum se intampla?

Aplicarea anesteziei generale va fi efectuata prin injectare intravenoasa a substantei active care va induce starea de somnolenta cu ajutorul aparatului special numit Injectomat. Pe parcursul operatiei se monitorizeaza starea pacientului si la nevoie se completeaza substanta anestezica. La sfarsitul interventiei, aparatul va injecta din nou o solutie medicamentoasa ce va determina trezirea pacientului.

 

Dupa interventie, pacientul este trezit si isi va recapata treptat starea de constienta, putand parasi clinica la scurt timp.

Cat de sigura este anestezia generala?

Anestezia generala este efectuata de un medic specialist anestezist cu aparatura speciala de dozare, avand alaturi o echipa instruita sa monitorizeze pacientul pe toata durata interventiei si sa intervina daca este cazul. Exista unele riscuri asociate cu aceasta procedura, ea poate fi utilizata in siguranta atunci cand este efectuata in conditii necesare si se iau toate masurile de precautie necesare in cazul putin probabil de aparitie a unei complicatii. Clinica noastra este dotata cu aparatura de ultima generatie pentru efectuarea tuturor tipurilor de manopere necesare in stomatologie sub anestezie generala.

Contraindicatiile anesteziei generale in stomatologie

  • Afectiuni respiratorii : pneumonia, bronsita, astmul bronsic, TBC pulmonar, coriza, bronsiectazia
  • Afectiuni ale cailor respiratorii: obstructii nazale datorate deviatiei de sept, vegetatii adenoide, micrognatia, angina Ludwig si infectii care predispun la edemul glotic
  • Afectiuni cardio-vasculare care produc dispnee de repaos, edemul si turgescenta venelor cervicale
  • Probleme de mecanica: imposibilitatea flexiei coloanei cervicale ( dificil pentru deschiderea gurii ), trismus, constrictie, spasm muscular
  • Anemia cu celule sub forma de secera
  • Contraindicatie relativa pentru pacienti ambulatori este sarcina in primele 3 luni si ultima luna pentru scaderea riscului de avort si nastere prematura.

Ce se intampla dupa anestezia generala?

Pentru a ajunge acasa, pacientul are nevoie de insotirea si supravegherea unui adult. Posibile efecte secundare ale anesteziei generale sunt ameteala, greata, somnolenta si pierderea abilitatii de coordonare. Realuarea activitatii poate avea loc odata cu disparitia simptomelor. Dupa interventie este importanta hidratarea si medicatia analgezica indicata de stomatolog.